Search
Generic filters

Tip na výlet: Za Oldřichem a Boženou

Prázdniny jsou ideální příležitostí procvičit s dětmi hravou formou některé předměty. Při plánování vám pomohou hledat v mapě, tedy zeměpis a na místě dnešního výletu je můžete seznámit s nejstaršími českými dějinami a procvičit dějepis. Na procházce je pak čeká ještě lekce literatury. Vydáváme se do Peruce na Lounsku.

Právě v Peruci najdete upomínku na jednu z dávných historických událostí, která ovlivnila naši historii. Kdyby se totiž u potoka nepotkal kníže Oldřich s pradlenou Boženou, možná by Přemyslovci vymřeli po meči. Byť není úplně jisté, co z toho je pravda a co mýtus, dub nazývaný Oldřichův v Peruci skutečně stojí. Pokud je to onen památný strom, je mu kolem tisícovky let. Je asi třicet metrů vysoký a už poněkud sešroubovaný, aby se nerozpadl. Historickým faktem je, že Božena se stala druhou Oldřichovou ženou, neboť ta první zůstala bezdětná, a porodila mu syna Břetislava I. a rod Přemyslovců byl zachráněn.

Historii památného setkání v Peruci připomíná také Boženina studánka nedaleko zámku. Nádherný rokokový zámek se už několik let opravuje a prohlédnout si ho můžete jen zvenčí. Otevírá se jen pro soukromé akce nebo hromadné prohlídky na objednávku. Bohužel stejné je to také s pamětní síní Emila Filly, známého českého malíře, který na zámku ve druhé polovině 20. století žil a tvořil. Peruci pak odkázal řadu svých děl, inspirovaných zdejší krajinou, s tím, že mají být právě v Peruci vystaveny. To už řadu let ale není pravda a zatím není jasné, kdy se díla tohoto významného představitele české moderny do Peruce vrátí.

Co ale v Peruci vidět můžete, je zajímavé Muzeum české vesnice, umístěné v bývalé barokní sýpce v zámecké zahradě. Nabízí pohled do vesnice předminulého a minulého století. Najdete v ní spoustu nářadí, náčiní, strojů, ale také hasičské exponáty, staré kočárky, celou vesnickou třídu nebo domácnost. Muzeum je otevřeno denně mimo pondělí od 10 do 12 a poté od 12.30 do 16.30 hodin.

Z Peruce se můžete vydat na krátkou procházku ke dva kilometry vzdálené Krásné vyhlídce. Ta je zase spjata se spisovatelem Svatoplukem Čechem, který tu strávil dětství a inspiroval se zde ke svým básním. Od peruckého zámku vás ke vyhlídce zavede pohodlná cesta po modré značce.

Pokud přijedete do Peruce o víkendu, můžete navštívit také fotografickou Galerii u Plazíka v centru obce. Aktuálně nabízí každý víkend od 10 do 18 hodin výstavu k nedožitým osmdesátinám Ludvíka Erdmanna.

Peruc leží asi 40 kilometrů od Mostu, východně od Loun. Vedle auta je možné využít také vlakové spojení s přestupem na nádraží v Lounech, cesta trvá asi hodinu.

Dozvěděli jste se něco nového? Sledujte náš blog pro další skvělé tipy a články. Nenechte si ujít zajímavé soutěže na našich sociálních sítích a v naší slevami nabité klubové aplikaci.

Sdílejte s přáteli
Skip to content