Search
Generic filters

Tip na výlet: Za jarní květenou

S probouzejícím se jarem začíná příroda rozkvétat. Vezmeme vás proto na výlet do míst, kde můžete obdivovat jednu z nejkrásnějších jarních rostlin, která má toto roční období dokonce ve svém názvu – hlaváček jarní. Vydáme se za ním vrch Oblík u Loun.

Rostlina s velkými žlutými květy má latinský název Adonis, což je postava z řecké mytologie, známá jako symbol krásy a jara. Na konci března začíná pomalu kvést a setkat se s ním podle počasí můžete až do května.

Hlaváček je symbolem jednoho z dominantních kopců lounského Středohoří, a sice Oblíku. Znají ho všichni, kdo projíždí po hlavní silnici mezi Mostem a Louny. Při cestě do Loun leží vpravo podobně zajímavá Raná, vlevo Oblík. Jeho jméno odkazuje k oblému tvaru vyhaslého sopečného kužele. Zajímavé je, že z každé strany vypadá jinak. Zatímco ze severu je porostlý hustou vegetací a špatně přístupný, jižní svah tvoří strmá stráň plná stepních rostlin. Právě tam můžete na jaře spatřit hlaváček jarní, koniklec luční, divizny a další květiny, rostou tam však i vzácné trávy jako třeba kavyly. Kvůli těmto přírodním vzácnostem je Oblík vyhlášen Národní přírodní rezervací. Zdejší stráně jsou domovem množství ptáků a třeba také stovky druhů střevlíků.

Kromě toho můžete na stráních Oblíku spatřit i ovce ze zdejšího statku, které se starají o přírodní rovnováhu. Rozlehlý statek stojí na úpatí kopce už od 17. století a dnes poskytuje ubytování a obnovuje i zdejší sady a vinice. Na vrcholu kopce, ve výšce 509 metrů, stávala kdysi kaple.

Na kopec Oblík se můžete vydat po zelené značce z Dobroměřic u Loun. Dopravit se tam můžete velmi snadno vlakem z Mostu za necelou půlhodinu. Z vlakové zastávky v Dobroměřicích to budete mít na vrchol Oblíku necelých 7 kilometrů. Pokud vám zbydou síly, můžete vystoupat ještě cestou na vrch Červeňák mezi Dobroměřicemi a Oblíkem. Od dubna je tam otevřena rozhledna i s občerstvením a je to odtud krásný výhled na České středohoří i Louny.

Dozvěděli jste se něco nového? Sledujte náš blog pro další skvělé tipy a články. Nenechte si ujít zajímavé soutěže na našich sociálních sítích a v naší slevami nabité klubové aplikaci.

Sdílejte s přáteli
Skip to content