Search
Generic filters

Tip na výlet: Výprava pro malé i velké hasiče

Centrum Krupky na Teplicku je lákadlem pro všechny milovníky hornické historie, ale potěší také malé i velké hasiče. Husitská ulice je připomínkou zlatých časů tohoto města, kdy vrcholila rudná horečka v Krušných horách.

Město Krupka je neznámnějším nalezištěm cínu ve střední Evropě a její centrum, dnes Husitská ulice, vznikalo ve 13. a 14. století. Historii dobývání rud v Krušných horách si můžete připomenout v infocentru Hornické krajiny Krupka. Najdete tam nejen ukázky hornin a minerálů, ale také figury středověkých horníků. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin a infocentrum se nachází v jednom z historických domů v Husitské ulici.

 

Ze 14. století také pochází první zmínky o místním hradě zvaném prostě Krupka nebo také Rosenburg či česky Růžový hrádek. Toto jméno získal až v dobách, kdy už dávno nesloužil k obraně města a česko-saské hranice, ale byl romantickým výletním místem. S oblibou sem totiž přijížděli tepličtí lázeňští hosté, kteří obdivovali nádherný výhled na Teplicko a České středohoří. Stejný výhled, jako básníku Goethovi, nabídnou terasy hradu i vám. V panském domě, vybudovaném pro horní úředníky, je dnes restaurace.

Z hradeb budete dolů shlížet na kostel a vedle něj faru. Právě v ní se nachází slibovaný ráj pro všechny obdivovatele hasičské práce. V muzeu najdete koněspřežnou hasičskou stříkačku z počátku 19. století a mnoho dalších unikátních historických exponátů. Nabízí také řadu upomínek na hasičské sbory z Krupky a okolí. Muzeum je otevřeno v pátek od 12.30 do 17 hodin, o víkendu již od 9.30 hodin. O prázdninách je pak otevřeno denně. Vstupné je 40 Kč pro dospělé a 25 Kč pro děti do 15 let, rodinné vstupné 110 Kč.

Dozvěděli jste se něco nového? Sledujte náš blog pro další skvělé tipy a články. Nenechte si ujít zajímavé soutěže na našich sociálních sítích a v naší slevami nabité klubové aplikaci.

Sdílejte s přáteli
Skip to content