Search
Generic filters

Tip na výlet: S dětmi po nábřeží

Málokteré město v Podkrušnohoří nabízí tak krásnou procházku na břehu řeky jako Kadaň. Pobřežní promenáda se tu jmenuje Nábřeží Maxipsa Fíka, a tak je jasné, že tento výlet potěší hlavně rodiny s dětmi.

Nové nábřeží podél Ohře vzniklo v Kadani teprve před pár lety a do jeho revitalizace se zapojila

řada přední architektů, takže jde o velmi hravé a architektonicky zajímavé místo. Výletní trasa začíná na Špitálském předměstí pod Žateckým barbakánem, který je součástí historických hradeb okolo starého města. Vhodná je pro pěší, in-line, rodiče s kočárky i cyklisty – ostatně je součástí Cyklostezky Ohře. Hned na začátku dětské návštěvníky uvítá Maxipes Fík, po něm je nábřeží pojmenováno. Kadaň si totiž adoptovala známého pohádkového psa Fíka, který se „narodil“ v nedalekém a již zaniklém Ahníkově. Jeho autor, spisovatel Rudolf Čechura, v této vsi žil a inspiroval se zde k napsání pohádek o Áje a jejím psu. Samozřejmě ani Ája na trase podél řeky nechybí.

Kousek dál, pod kadaňským hradem si můžete prohlédnout repliku Staroměstského orloje – jedním z jeho autorů byl totiž Mikuláš z Kadaně. Trasa pokračuje přes Zajícův přívoz s půjčovnou loděk a občerstvením. Cestou proti proudu řeky narazíte na dětská hřiště i nejrůznější zábavné atrakce jako je Mlýnek pro nadkřečka nebo vodní šlapadla, skateboardové hřiště či akustický park. V této části se můžete občerstvit v restauraci Split. Celé nábřeží končí unikátní visutou lávkou Víta Brandy, která levituje na skále a překovává výškový rozdíl mezi nábřežím a hrází přehrady. Mírným stoupáním odtud můžete dojít až do zahrad Františkánského kláštera. Otevřeno je od čtvrtka do neděle od 10 do 17 hodin, takže můžete nahlédnout do historie Kadaně, do života mnichů nebo si prohlédnout mineralogické sbírky. Aktuálně je k vidění také výstava věnovaná bitvě, která tu svedly roku 1742 francouzská a rakouská armáda.

 

Dozvěděli jste se něco nového? Sledujte náš blog pro další skvělé tipy a články. Nenechte si ujít zajímavé soutěže na našich sociálních sítích a v naší slevami nabité klubové aplikaci.

Sdílejte s přáteli
Skip to content