Search
Generic filters

Tip na výlet: Přičuchněte k pravěku

Nepotřebovaly by si děti zopakovat o prázdninách něco z dějepisu? Co třeba pravěk? Osahat si ho mohou v Archeoskanzenu v Březně. Najdete ho asi čtyři kilometry západně od Loun na břehu řeky Ohře.

Muzeum v přírodě je velmi živé místo, kde stále probíhají archeologické experimenty. Právě ty stály u zrodu skanzenu. V 50. až 70. letech tu probíhal rozsáhlý archeologický průzkum. Úrodné meandry řeky Ohře naši předci obývali už od pravěku a výzkumy doložily nepřetržité osídlení tohoto místa v rozmezí od 5 000 let před naším letopočtem až do 10. století našeho letopočtu. Archeologové si chtěli své znalosti ověřit v praxi, a tak začali experimentovat. Tavit železo, stavět domy, vytápět je a přežít v nich, uskladňovat obilí, pálit keramiku… to vše jen s pomocí znalostí a nástrojů, které měli naši předci. A z experimentů pak vzniklo v muzeum v přírodě.

Uvidíte v něm repliky obydlí z různých období – neolitu, doby železné i pozdějšího slovanského osídlení, nechybí pokusná políčka, chlebová či keramická pec. Archeoskanzen stále v experimentech pokračuje a zapojuje do nich i návštěvníky, kteří si mohou vyzkoušet stavby domů, mletí obilí, pálení keramiky, vaření a další řemesla našich předků.

O prázdninách navíc probíhají komentované prohlídky, a to každý víkend, vždy v 10 a 14 hodin. Otevřeno je až do září denně mimo pondělí a pátek od 9 do 17 hodin. Každý první čtvrtek v měsíci můžete využít vstupu zdarma, i v ostatní dny však není vstupné vysoké – pro rodinu 120 korun, při akcích je vstupné dobrovolné. Nejbližší akcí ve skanzenu bude 17. září Kvaš nebo-li oslava podzimní rovnodennosti. Ochutnat budete moci jídlo a pití pravěkých lidí.

Archeoskanzen v Březně leží přímo na Cyklostezce Ohři, takže se můžete vydat na výlet na obě strany – za historickými památkami královského města Louny nebo na opačnou stranu směrem k Žatci na rokokový zámek Stekník.

Dozvěděli jste se něco nového? Sledujte náš blog pro další skvělé tipy a články. Nenechte si ujít zajímavé soutěže na našich sociálních sítích a v naší slevami nabité klubové aplikaci.

Sdílejte s přáteli
Skip to content