Search
Generic filters

Tip na výlet: Vydejte se za jedním z nejvýznamnějších stromů

4 minuty

Navštivte městys v okrese Louny! Peruc nabízí spoustu krásných míst, které rozhodně stojí za to navštívit. Minout byste například neměli jeden z nejvýznamnějších stromů.

První zmínka o Peruci je z roku 1170. Městys je známý především stromem, o kterém se zmiňuje Dalimilova kronika v souvislosti se setkáním knížete Oldřicha a pradleny Boženy.

Oldřichův dub je zapsán na seznamu nejvýznamnějších stromů UNESCO. Jeho stáří je odhadováno na přibližně 1000 let. Vysoký je 31 metrů a po obvodu měří 760 centimetrů. Dutina stromu byla poškozena požárem založeným vandaly. Strom byl však ošetřen a naštěstí to vypadá, že s námi dub ještě několik staletí zůstane.
 
Za návštěvu v Peruci rozhodně stojí i rokokový zámek, který se pyšní schodištěm, které patří mezi nejkrásnější v Evropě. Dopřát si zde můžete komentovanou prohlídku pro skupiny na objednávku. Děti do 6 let mají vstupné zdarma.
Pokud se vám v Peruci zalíbí, rozhodně navštivte Muzeum české vesnice v zámecké zahradě. Jsou zde uchovány zemědělské stroje, nástroje a mnohé z exponátů můžete i sami vyzkoušet.
 
Tak co, vydáte se sem na výlet? Věříme, že si Peruc oblíbíte stejně jako my!
Sdílejte s přáteli
Skip to content