Search
Generic filters

Tip na výlet: Za největším louskáčkem

Louskáček, ať už si ho představujete jako nářadí na ořechy nebo hrdinu slavného baletu, neodmyslitelně patří k Vánocům. Především u našich saských sousedů. Pojďme si tedy zpestřit svátky výletem do Krušných hor za největší sbírkou louskáčků.

Tu najdete v saském městečku Neuhausen, které leží jen sedm kilometrů od českých hranic. Muzeum louskáčků se chlubí sbírkou více než 6 500 nejrůznějších louskáčků všech velikostí, podob a tvarů ze třicet zemí světa. Ten největší – nejen v muzeu, ale i na světě – měří 10,1 metru a ten nejmenší pouhých 4,9 mm. A když už jsme u těch rekordů, muzeum se také chlubí největší hrací skříní na světě, která se každou hodinu otevírá a nabízí svůj pohyblivý příběh. Obrovská sbírka louskáčků začala vznikat už v 60. letech minulého století a neustále se rozšiřuje.

Louskáček jako dřevěná postava sloužící k otevírání ořechů je dnes znám po celém světě, ale svůj původ má právě v Krušných horách, kde patří k vánočním tradicím. Ten klasický mívá podobu vojáka v červené uniformě, ale – jak uvidíte v muzeu – vyrábí se v mnoha podobách. Louskáček „se narodil“ v sousedním Seiffenu, kde ho roku 1870 vysoustružil Friedrich Wilhelm Füchtner. Dílnu této rodiny najdete v Seiffenu dodnes a exponáty si můžete prohlédnout i v muzeu hraček. Louskáček se dostal i do mnoha uměleckých děl, z nichž nejznámější je Čajkovského balet, který se rovněž řadí mezi vánoční tradice.

Součástí muzea je také Alte Stuhlfabrik nebo-li stará továrna na židle. Ty patřily asi 150 let k hlavním výrobním artiklům Neuhausenu. V prostorách dnešního muzea se židle vyráběly do roku 1991 a dnes je k vidění celý výrobní postup. Expozici navíc doplňuje jedno patro, které provází historií nábytku a bydlení vůbec. Najdete tam zařízené pokoje z různých historických období včetně mnoha zajímavých doplňků, které se tehdy v domácnosti používaly. Kromě toho si můžete prohlédnout výstavu více než 80 motocyklů z let 1949 až 1989.

Součástí muzea je také prodejna, takže si můžete pořídit typický krušnohorský vánoční dárek. Muzeum je otevřeno ve všední dny od 10 do 17 hodin, o víkendech a svátcích do 16 hodin. Cesta z Mostu autem vám zabere asi 40 minut, nejvhodnější trasa vede přes hraniční přechod Mníšek. Zaparkovat může u bývalého železničního nádraží v centru, k muzeu je to pár kroků.

Foto: K. Táborská a Tourismusverband Erzgebirge.

Tip na výlet Most

Dozvěděli jste se něco nového? Sledujte náš blog pro další skvělé tipy a články. Nenechte si ujít zajímavé soutěže na našich sociálních sítích a odměny v naší aplikaci Můj Central.

Sdílejte s přáteli
Skip to content