Search
Generic filters

Tip na výlet: Na houby a kameny

3 minuty

Září je časem, kdy Češi hromadně vyrážejí do lesů na houby. Poradím vám tentokrát místo, kde nejenže rostou houby, ale můžete objevit i něco zajímavého. Vypravíme se na Džbánsko, přírodní park plný lesů, hlubokých strží a kamenných záhad.

Rozsáhlý přírodní park Džbán leží na pomezí Lounska a Rakovnicka. Je doslova protkaný turistickými cestami a cyklotrasami. Krásnými lesy vede například naučná stezka Petra a Pavla, která končí pod stolovou horou Výrov. Pod ní se potkávají všechny turistické trasy, takže můžete vyrazit všemi směry. Pohodlná trasa naučné stezky se dá zvládnout i s kočárkem. Další naučnou stezku najdete jižněji mezi Pnětluky a Domoušicemi. Zde stojí uprostřed lesů zřícenina středověkého hradu Pravda. Jeho historie je poněkud obestřena tajemstvím. V 19. století se zřícenina stala oblíbeným výletním místem a také se zde konaly velké tábory lidu, jež byly součástí hnutí za česká práva. Naučná stezka Na Pravdě, která začíná u železniční zastávky v Domoušicích vás kromě hradu zavede také k Čertovu kameni a do Kamenného úvozu, v němž jsou vytesány ve skalách reliéfy. Mimochodem, když už jsme u toho vlaku – ten je ideálním dopravním prostředkem na Džbánsko. Trasa z Loun se klikatí celým parkem a zastavuje ve všech vsích, odkud se dá vyrazit do džbánských lesů.

Když vystoupíte na zastávce Mutějovice, dovede vás naučná stezka k jednomu z nejzajímavějších úkazů celého Džbánska – ke Kounovským kamenným řadám. Stovky kamenů tu leží vyskládané v přesných řadách od severu k jihu. Dodnes netušíme, kdo je vytvořil a proč. Na dlouhá staletí, spíš tisíciletí se na ně zapomnělo. Objevil je roku 1934 zdejší učitel. Od té doby je zkoumají historici i nejrůznější záhadologové, ale na definitivní rozluštění hádanky stále čekáme. Budete tak mít na houbách o čem přemýšlet.

Sdílejte s přáteli
Skip to content