Search
Generic filters

Čočka nejen na Nový rok!

Tradičně se čočka podává na oslavu příchozího Nového roku. Prý proto, že svým tvarem tato luštěnina připomíná peníze. Do stravy bychom ji měli zařadit častěji, díky vysokému obsahu bílkovin, které obsahuje. Pojďme se inspirovat odlehčenými letními saláty, které věříme, že vám zachutnají!

Salát z červené čočky s řepu a sýrem feta 

 

Použít můžete samozřejmě i klasickou zelenou čočku, pokud jste si náš recept našli ve chvíli, kdy červenou čočku nemáte v zásobě. Při vaření určitě sledujte dobu vaření, protože obzvláště u červené hrozí, že pokud dobu varu překročíte, vznikne vám kaše. V mezičase nakrájejte řepu a fetu na kostky. Vedle toho ještě i cibuli na plátky. Jakmile je čočka uvařená, slijte ji a propláchněte studenou vodou. Poté nasypte do salátové misky a vmíchejte dvě lžíce olivového oleje a citronové šťávy. Přidejte nakrájenou řepu, cibuli a sýr. Na závěr dochuťte dle libosti kmínem, osolte a opepřete a směs promíchejte. 

 

Barevný čočkový salát s rajčaty 

 

Výhodou čočky je její univerzálnost a kombinovatelnost s jakýmkoliv druhem zeleniny. Pokud máte více rajčat, která nestíháte zkonzumovat, můžete využít receptu čočkového salátu s rajčaty. Stačí smíchat rajčata, cibuli a petrželku s uvařenou čočkou. Na dresing použijte dijonskou hořčici, limetovou limetkovou šťávu, bílý vinný ocet, olivový olej a špetku mořské soli. 

 

S vůní tymiánu 

 

U kombinace s rajskými jablíčky můžeme klidně zůstat. Pokud máte rádi výrazné chutě, patrně oceníte spojení s tymiánem, kterého vám stačí 1 snítka. Poté seřízněte 2 kousky řapíkatého celeru a nakrájejte na tenká kolečka. Cibulku, kterou nakrájíte na kolečka, opečte na troše olivového oleje. Přidejte čočku, řapíkatý celer, sůl a pepř. Suroviny promíchejte a poté už jen rozdělte do misek. Navrch ozdobte tymiánem a petrželkou. 



Inspirovali jsme vás luštěninovými recepty? Na jaké způsoby zpracováváte čočku vy? Pochlubte se nám s vašimi kulinářskými tipy! 

Sdílejte s přáteli
Skip to content